Ottogårds virvelspeltbullar
21
ingredienser
40
portioner
120
min
Goda, saftiga bullar på virvelspelt som blir mörkare och med mycket smak.
Ingredienser
0,5 l mjölk
50 g jäst
100 g mjukt smör
1 tsk salt
1 ägg
1 dl socker
2 tsk kardemumma
600 g virvelspelt
Smörfyllning:
200 g mjukt smör
100 g socker
100 g farinsocker
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl socker
Kardemummasocker:
1 msk kardemumma
0,5 dl socker
Instruktioner
1
Lös upp jästen i 37 gradig mjölk
2
Rör ner resten av ingredienserna
3
Knåda degen i maskin tills degen går ihop och känns elastisk, ca 10-15 minuter
4
Låt jäsa övertäckt ca 1/2 timme
5
Gör smörfyllningen under tiden. Blanda till en bredbar smet
6
Kavla ut degen och bred på smörfyllningen
7
Vik ett treslag, skär strimlor och tvinna strimlorna till snurror
8
Lägg dem i bullaformar och låt jäsa under duk ca 1/2 timme.
9
Pensla med uppvispat ägg och strö, om du vill, över pärlsocker. Annars kan du göra en sockerlag som du penslar bullarna med när de är färdiggräddade. Då behålls bullarnas fuktighet och de får en fin glans.
10
Grädda i 250 grader ca 8- 10 minuter
11
Blanda till sockerlagen genom att blanda 2 dl vatten med 1 dl socker. Pensla sedan bullarna genast de kommer ur ugnen med sockerlagen och dekorera med kardemummasocker.