Ottogårds virvelspeltbullar

recepie

21

ingredienser

40

portioner

120

min

Goda, saftiga bullar på virvelspelt som blir mörkare och med mycket smak.

Ingredienser

  • 0,5 l mjölk

  • 50 g jäst

  • 100 g mjukt smör

  • 1 tsk salt

  • 1 ägg

  • 1 dl socker

  • 2 tsk kardemumma

  • 600 g virvelspelt

  • Smörfyllning:

  • 200 g mjukt smör

  • 100 g socker

  • 100 g farinsocker

  • Sockerlag:

  • 2 dl vatten

  • 1 dl socker

  • Kardemummasocker:

  • 1 msk kardemumma

  • 0,5 dl socker

Instruktioner

  • 1

    Lös upp jästen i 37 gradig mjölk

  • 2

    Rör ner resten av ingredienserna

  • 3

    Knåda degen i maskin tills degen går ihop och känns elastisk, ca 10-15 minuter

  • 4

    Låt jäsa övertäckt ca 1/2 timme

  • 5

    Gör smörfyllningen under tiden. Blanda till en bredbar smet

  • 6

    Kavla ut degen och bred på smörfyllningen

  • 7

    Vik ett treslag, skär strimlor och tvinna strimlorna till snurror

  • 8

    Lägg dem i bullaformar och låt jäsa under duk ca 1/2 timme.

  • 9

    Pensla med uppvispat ägg och strö, om du vill, över pärlsocker. Annars kan du göra en sockerlag som du penslar bullarna med när de är färdiggräddade. Då behålls bullarnas fuktighet och de får en fin glans.

  • 10

    Grädda i 250 grader ca 8- 10 minuter

  • 11

    Blanda till sockerlagen genom att blanda 2 dl vatten med 1 dl socker. Pensla sedan bullarna genast de kommer ur ugnen med sockerlagen och dekorera med kardemummasocker.