Rågblandbröd

recepie

9

ingredienser

7

portioner

90

min

Att baka eget bröd är både gott, nyttigt och ger en känsla av kreativitet och välbehag! Testa! Går bra att frysa ner i mindre bitar och ta upp vartefter så smakar de nästan som färska.

Ingredienser

  • 1 liter vatten- max 37 grader

  • 50 g jäst

  • 2 msk sirap/ honung

  • 1,5 msk salt

  • 2 dl speltflingor

  • 4 dl rågmjöl

  • 4 dl fullkornsspelt

  • ca 600 g vetesikt

  • 60 g smält smör el. matolja

Instruktioner

  • 1

    Blanda ihop alla ingredienser utom saltet.

  • 2

    Kör i maskin 5 min långsam, blanda i saltet och kör 5 min snabbare.

  • 3

    När degen lossnar från kanterna och tar ihop är den klar.

  • 4

    Låt jäsa till dubbla storlek.

  • 5

    Stjälp upp på mjölat bord och dela degen i sju lika stora delar.

  • 6

    Rundriv varje bröd till runda bullar.

  • 7

    Platta till eller kavla ut runda bröd ca 2 cm tjocka. Ha mjöl under och ovanpå.

  • 8

    Gör hål i mitten, nagga bröden med en gaffel.

  • 9

    Sätt 2 bröd / plåt och låt jäsa 0,5- 1 h beroende på hur varmt det är i köket.

  • 10

    Grädda i 250 grader (varmluft) i ca 12 min.

  • 11

    Receptet är från @ihemmetshjarta