Semlor och skorpor
![recepie](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Ffae551js2lruipgn.public.blob.vercel-storage.com%2F20230616_122542-8pJS8XCBhSUopCF3sUm00yYSjPBDdf.jpg&w=1080&q=75)
9
ingredienser
40
portioner
min
Semlor kan man göra på flera olika mjöl. Det här receptet innehåller stenmalet spelt och vete. De blir väldigt goda att torka till skorpor
Ingredienser
2,5 dl speltsikt
4,5 dl speltfullkorn
1,5 liter stenmalet vetesikt
1 dl vete- / speltkli
1 liter 37 graders vatten
100 g jäst
200 g smält smör
1 dl honung/ sirap
1,5 msk salt
Instruktioner
1
Lös upp jästen i det ljumma vattnet
2
Tillsätt de övriga ingredienserna förutom saltet som du kan ha i till allra sist.
3
Knåda i maskin eller för hand till en smidig, men inte för hård deg och tillsätt saltet
4
Låt jäsa under lock eller plastfilm ca 1/2 timme tills degen fördubblats
5
Ta ut degen och dela i ca 35-40 degbitar. Vill du göra det enkelt så gör du en lång korv av degen och bara skär av ca 5 cm bitar som du direkt lägger på en plåt med bakplåtspapper.
6
Låt jäsa under bakduk ca 15-20 minuter.
7
Sätt ugnen på 200 grader
8
Grädda ca 12-15 minuter
9
Vill du ha skorpor så delar du semlorna med en gaffel och sätter in dem på plåtar, ca 150 grader. Växla plåtarna och kolla så de inte blir för mörka.Ca 1/2 timme uppe och 1/2 timme nere. Sänk värmen till 100 grader om de inte är klara. Låt dem stå kvar i eftervärmen. Är de inte torra så sätter du bara in dem på nytt tills de är torra.