Semlor och skorpor

recepie

9

ingredienser

40

portioner

min

Semlor kan man göra på flera olika mjöl. Det här receptet innehåller stenmalet spelt och vete. De blir väldigt goda att torka till skorpor

Ingredienser

  • 2,5 dl speltsikt

  • 4,5 dl speltfullkorn

  • 1,5 liter stenmalet vetesikt

  • 1 dl vete- / speltkli

  • 1 liter 37 graders vatten

  • 100 g jäst

  • 200 g smält smör

  • 1 dl honung/ sirap

  • 1,5 msk salt

Instruktioner

  • 1

    Lös upp jästen i det ljumma vattnet

  • 2

    Tillsätt de övriga ingredienserna förutom saltet som du kan ha i till allra sist.

  • 3

    Knåda i maskin eller för hand till en smidig, men inte för hård deg och tillsätt saltet

  • 4

    Låt jäsa under lock eller plastfilm ca 1/2 timme tills degen fördubblats

  • 5

    Ta ut degen och dela i ca 35-40 degbitar. Vill du göra det enkelt så gör du en lång korv av degen och bara skär av ca 5 cm bitar som du direkt lägger på en plåt med bakplåtspapper.

  • 6

    Låt jäsa under bakduk ca 15-20 minuter.

  • 7

    Sätt ugnen på 200 grader

  • 8

    Grädda ca 12-15 minuter

  • 9

    Vill du ha skorpor så delar du semlorna med en gaffel och sätter in dem på plåtar, ca 150 grader. Växla plåtarna och kolla så de inte blir för mörka.Ca 1/2 timme uppe och 1/2 timme nere. Sänk värmen till 100 grader om de inte är klara. Låt dem stå kvar i eftervärmen. Är de inte torra så sätter du bara in dem på nytt tills de är torra.