Sockermunkar på speltsikt och surdeg

recepie

10

ingredienser

25

portioner

240

min

Goda och luftiga munkar av speltsikt!

Ingredienser

  • 1 ¼ dl aktiv vetesurdeg

  • 1 ¼ dl ljummen mjölk

  • 1 ägg

  • ½ dl socker/ honung

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 5 dl speltsikt

  • 1 tsk salt

  • 35 g rumsvarmt smör

  • Till fritering: Kokosolja/ 1 l rapsolja

Instruktioner

  • 1

    Se till att alla ingredienser är rumsvarma.

  • 2

    Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet och smöret till en deg.

  • 3

    Täck degen med plast eller lägg i en bunke med lock och låt vila i en timme.

  • 4

    Knåda in saltet. Tillsätt smör lite i taget och knåda degen ordentligt under 10–15 minuter för hand eller med maskin i cirka 7 minuter.

  • 5

    Lägg degen i en skål täckt med plast eller i en bunke med lock och låt den jäsa i en avstängd ugn med lampan på i cirka 1,5–2,5 h eller tills degen fördubblats i storlek.

  • 6

    Skär degen i cirka 25–30 bitar och rulla till små bollar

  • 7

    Platta lätt till bollarna och låt dem vila övertäckta på en lätt mjölad kökshandduk i cirka 20 minuter.

  • 8

    Värm upp oljan till 180 grader och fritera 3–4 munkar i taget i cirka 2–3 minuter per sida. Om munkarna känns svåra att vända kan du platta till dem med handflatan innan du lägger dem i oljan.

  • 9

    Rulla de heta munkarna i socker.

  • 10

    Fyll munkarna med sylt, choklad eller vaniljkräm med hjälp av en spritspåse.

  • 11

    Grundreceptet är hämtat från Martha.fi