Surdegsbröd på siktat vete och fullkornsspelt

recepie

4

ingredienser

2

portioner

0

min

Ett stort bröd eller två mindre

Ingredienser

  • 4oo g stenmalet fullkornsspelt

  • 400 g stenmalet siktat vete

  • 600 g vatten

  • 18 g salt

Instruktioner

  • 1

    Mät opp ca 30 grader varmt vatten

  • 2

    Vispa ner den aktiva surdegen. Du kan testa genom att sätta en liten klick i vatten. Den ska flyta om den är fräsch.

  • 3

    Häll i mjölet och knåda till en klibbig deg.

  • 4

    Täck skålen med ett lock. Låt vila 30 minuter

  • 5

    Tillsätt saltet och knåda tills saltet löst opp sig

  • 6

    Låt vila 30 minuter

  • 7

    Under ca 2 timmar viker du degen totalt 4 ggr med en halvtimmes mellanrum

  • 8

    Efter vikningarna låter du degen ännu vila ca 2 timmar beroende på hur varmt det är. Degen borde hålla en temperatur kring 25 grader.

  • 9

    Forma bröden till runda eller avlånga bröd

  • 10

    Sätt dem i jäskorgar med mjölad linneduk inuti. Skarven på brödet ska vara uppåt

  • 11

    Känns bröden ännu stumma kan du låta dem ligga framme och jäsa 30 min-2 timmar

  • 12

    Annars kan du grädda genast eller sätta dem i kylen (4-6 grader) över natten och grädda följande dag.

  • 13

    Gräddning: Sätt en gryta i ugnen och värm ugnen 270-300 grader, 1 timme, över- och undervärme.

  • 14

    Häll ur brödet på bakplåtspaper, mjöla och snitta brödet

  • 15

    Flytta över brödet i grytan

  • 16

    Sänk värmen till 230 grader

  • 17

    Ta bort locket efter 20 minuter och grädda ännu 20 minuter tills innertemperaturen på brödet är 98 grader

  • 18

    Ta ut brödet och låt det vila en timme innan du skär i det.